Je zenuwstelsel is een slim en ingewikkeld systeem. Het zorgt voor de aansturing van je spieren en ook voor het doorgeven van bijvoorbeeld pijn uit het lichaam naar de hersenen. Om de zenuwen goed hun werk te kunnen laten doen, moeten ze voldoende doorbloed zijn. Iedere zenuw ligt in een kokertje en als er tussen de zenuw en de koker genoeg bloed zit, kan de zenuw lekker glijden en bewegen, zoals het hoort. Soms neemt de doorbloeding van de zenuw tijdelijk af. Bijvoorbeeld omdat we bovenop een arm liggen, dan gaat die arm “slapen”en geeft het dat vervelende, tintelende gevoel. Iedereen kent ook direct de oplossing: kom van de slapende arm af en beweeg ‘m even en het slapende gevoel trekt snel weg.
Neem Meneer Q. met zijn kantoorbaan. Hij zakt soms een beetje in, het hoofd iets dichter bij het beeldscherm, schouders naar beneden gezakt en zijn linkerarm al een poosje niet meer van het toetsenbord af. Zijn zenuwstelsel raakt dan rond zijn linkerschouder minder doorbloed. En zenuwen zijn gevoelige zieltjes: als er maar een béétje minder kunnen glijden binnen hun kokertjes, kunnen ze al minder goed hun werk doen. Dat geeft verminderde bewegelijkheid in de linkerschouder van Meneer Q. en weer vermindering in zenuwdoorbloeding. De cirkel is rond: het probleem houdt zichzelf in stand. Dit voelt hij door wat stijfheid in zijn schouder, richting nek en als hij dit dag na dag doet, geeft het hem een zeurderige hoofdpijn boven zijn linkeroog.
Wat moet Meneer Q. doen om dit te doorbreken? Juist, bewegen! Zijn zenuwen goed gesmeerd en doorbloed houden. Hoe? Hij strekt zijn arm, elleboog en vingers naar achteren tot hij een lichte rek voelt en beweegt dan weer terug tot de rek er af is. Na 1 keer neemt de doorbloeding al toe, maar vaker is beter. Uit onderzoek blijkt dat de doorbloeding van de zenuw niet verder toeneemt na 10 keer op rek zetten en weer loslaten, hij slooft zich dus niet teveel uit: 10 keer is voldoende. Maar om echt wat te verbeteren moet hij dit wel 6 keer per dag doen.
Deze zenuwbeweging- of “neurodynamica” technieken werken eigenlijk voor allerlei klachten, omdat de zenuwen altijd als één van de eerste mee doen in het probleem. Ieder lichaamsonderdeel heeft een setje eigen oefeningen voor neurodynamica. Er bestaan er ook die voor het hele lichaam zijn, of een klacht nou in de armen, benen, nek of rug zit, omdat het ruggenmerg in de wervelkolom meedoet, waar vanuit het hele lichaam verzorgd wordt. Eén daarvan heet “Kick your head off”. Zak in elkaar en houd de nek en knie gebogen, strek dan tegelijk de nek, knie en voet. Herhaal 10 keer, 6 keer per dag!